Wosk pszczeli

Wiadomo, że wosk pszczeli odnosi się do substancji złożonych, których skład nawet do dzisiaj nie został jeszcze w pełni wyjaśniony. Skład wosku pszczelego obejmuje około 15 niezależnych składników chemicznych. Ustalono, że wosk pszczeli zawiera od 70,4 do 74,7% estrów jednowodorotlenowych alkoholi i kwasów tłuszczowych, od 13,5 do 15% wolnych kwasów, od 12,5 do 15,5% nasyconych węglowodorów.

 

 

 

Oprócz powyższych składników wosk pszczeli zawiera również substancje barwiące i zapachowe, które przyczyniają się do jego barwy i przyjemnego zapachu.

Zastosowanie wosku pszczelego.

Od czasów starożytnych wosk jest przypisywany wysokim właściwościom leczniczym. Pliniusz napisał, że „wszystkie odmiany wosku mają właściwości zmiękczające i rozgrzewające a także przyczyniają się do odnowy ciała”. Wosk pszczeli ma ogromne znaczenie w medycynie i naszych czasach. Jest to część plastrów, maści i kremów. W kosmetykach jest częścią odżywczych, ściągających, oczyszczających, wybielających kremów, masek na twarz.

Starożytny przepis przeciwzmarszczkowy:

Biały wosk 30 g, miód 30 g, sok cebulowy 30 g, sok z białej lilii 30 g.

Wszystko to powinno się ogrzewać w słoiku na małym ogni aż wosk się rozpuści a następnie mieszać aż do ostygnięcia. Należy nacierać twarz wieczorem i rano a następnie oczyścić miękką szmatką. Maść nie tylko zapobiega pojawianiu się nowych zmarszczek ale także eliminuje te, które już się pojawiły.

Propolis:

to kit pszczeli od czasów starożytnych i przez wiele stuleci stosowany w medycynie. W medycynie ludowej propolis jest popularnym,  dobrym lekarstwem na leczenie nowotworów i ran. Podczas wojny anglo-burskiej propolis był szeroko stosowany w leczeniu ran i zdaniem lekarzy wojskowych,miał doskonały efekt terapeutyczny.

Pyłek:

stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Pyłek zawiera witaminy E, B1, B2, B5 lub PP, B6, B3, kwas foliowy, biotynę, C, karoten, rutynę. Tak więc w oparciu o powyższe jest jasne, że pyłek jest wspaniałym koncentratorem witamin.

 

opr: jeremiasz o.

Żródło: www.fitoterapij.com