Olejek z wiesiołka

Wiesiołek od wieków jest znany w ziołolecznictwie. Już nawet Indianie przykładali go do skóry w celu przyspieszenia gojenia się ran i łagodzenia bólu, a u nas od lat wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Z maleńkich nasion wiesiołka tłoczony jest olej, bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega 6 – kwas linolowy (LA) i gamma-linolenowy (GLA), kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy i witaminę E.

 

 

 

Olej z wiesiołka posiada szerokie zastosowanie lecznicze: obniża cholesterol, ma właściwości antymiażdżycowe, a nawet przeciwnowotworowe. Ponadto wzmacnia odporność, regeneruje komórki oraz tkanki, działa przeciwreumatyczne, łagodzi bóle stawów, wpływa też korzystnie na system nerwowy.

Olej wiesiołkowy jest szczególnie ceniony, dzięki swoim właściwościom pielęgnacyjnym. Spożywany, jako suplement diety, pobudza wzrost komórek włosów, paznokci i skóry, zapobiega przesuszeniu naskórka. Sprawia, że skóra jest napięta, wygląda młodo i promiennie, jest nawilżona i odżywiona od wewnątrz.

Olej ten jest wykorzystywany, jako cenny surowiec kosmetyczny. Poleca się go w chorobach skóry, takich jak: egzema, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry. Łagodzi świąd, podrażnienia, stany zapalne i zaczerwienienie skóry. Olej z wiesiołka to również naturalny kosmetyk anty-aging. Stosowany jako serum sprawia, że skóra staje się bardziej odżywiona, jędrna i elastyczna. Zapewne z uwagi właśnie na swoje bogate właściwości regeneracyjne i odżywcze jest polecany także w szkołach rodzenia – zawarte w nim substancje pomagają przygotować ciało, a zwłaszcza tkanki narządów rodnych do ciąży i do porodu. NNKT to przecież jeden z ważniejszych składników budulcowych każdej komórki.

Olej z wiesiołka szczególnie powinny pokochać osoby, zmagające się z trądzikiem, gdyż używany w umiarkowanych ilościach, reguluje pracę gruczołów łojowych i powoduje zmniejszenie ilości sebum. Dzięki temu, na skórze pojawia się mniej zaskórników i wyprysków.

 

Żródło: bioecolife.pl