Eliksir ajurwedyjski

Shatavari jest rośliną szeroko stosowaną w medycynie orientalnej, w szczególności w Ajurwedzie do leczenia i harmonizacji wielu schorzeń. Nazwa rośliny shatavari ma swoją nazwę dzięki niesamowitemu wpływowi na żeńskie narządy płciowe. W sanskrycie shatavari tłumaczy się jako „posiadanie stu mężów” , które dają siłę narządom rozrodczym, normalizują funkcje układu hormonalnego i odpornościowego organizmu.

 

 

Shatavari równoważy żeński układ hormonalny, przyspieszając przejście estradiolu na wątrobę do estrolu i stymuluje syntezę progesteronu. Tak więc roślina zapobiega rozwojowi chorób zależnych od estrogenu ( włókniaki, mastopatie, endometrioza, erozja szyjki macicy, sporadyczne wole ).

Według starożytnych tekstów shatavari odżywia ojas, a uspokajająca natura tej rośliny rozwija miłość, poświęcenie i wyższą świadomość.

Shatavari aktywuje jaja, zwiększając ich płodność. Badania naukowe wykazały wzrost gruczołów sutkowych i zwiększone wydzielanie mleka u kobiet, które regularnie przyjmują ekstrakt z tej rośliny leczniczej, co oczywiście wiąże się ze zwiększoną syntezą prolaktyny i hormonu wzrostu.

Bogata zawartość bioflawonoidów i naturalnych antybiotyków w roślinie shatavari oczyszcza krew i błony śluzowe żeńskich narządów płciowych. Ponieważ roślina zawiera wiele analogów żeńskich hormonów płciowych, jest przydatna dla kobiet w okresie menopauzy i tych, które miały operację usunięcia macicy .

Shatavari ma pozytywny wpływ na męski obszar narządów płciowych – może być stosowany w kompleksowym leczeniu impotencji, plemników i zapalenia narządów płciowych. Zapobiega gromadzeniu się dihydrotestosteronu, który u starszych mężczyzn powoduje wzrost gruczołu krokowego.

Shatavari jest skutecznym emolientem w zanikowym niedosiarkowym zapaleniu żołądka, wrzodzie żołądka, suchej skórze, a nawet opryszczce.

Shatavari łagodzi pragnienie i pomaga zachować płyny w ciele, dlatego jest wskazany do kompleksowego leczenia zapalenia jelit, biegunki i czerwonki.

Shatavari jest również łagodnym immunomodulatorem i środkiem przeciwzapalnym. Istnieją również informacje na temat działania przeciwtoksycznego i anabolicznego tej rośliny.

Do celów leczniczych stosuje się liście shatavari i głównie korzenie rośliny.

Korzenie, ugotowane w specjalny sposób w oleju, są stosowane w różnych chorobach skóry. Korzenie zawierają saponiny, glikozydy steroidowe, flawonoidy, fitoestrogeny.

Shatavari ma działanie zmiękczające błony śluzowe żołądka, płuc, nerek i narządów płciowych, skuteczne w przypadku wrzodów żołądka.

Stosowany zewnętrznie ma działanie znacznie zmiękczające sztywne stawy i szyję, a także skurcze mięśni.

Shatavari zwiększa witalność w osłabionym ciele i jest bardzo skuteczny w anemii, a także w oczyszczaniu wątroby i krwi.

Shatavari ma doskonałe właściwości odżywcze i zmiękczające i koi serce. W shatavari znaleziono alkaloid asparaginę, która zwiększa pojemność minutową serca i zmniejsza częstość akcji serca i ciśnienie krwi.

Shatavari jest również bardzo skuteczny w uporczywych, przedłużających się gorączkach. Roślina Shatavari jest bogata w bioflawonoidy, które zapobiegają uszkodzeniu błon komórkowych.

Ma działanie przeciwnowotworowe, służy do krwawień, hemoroidów i podwyższonego poziomu cukru we krwi.

Rosół Shatavari z ghee w Ayurveda jest używany przez kobiety do przywracania piersi po porodzie.

Lecznicze właściwości shatavari są wykorzystywane w następujących przypadkach:

– Jako silny afrodyzjak, zwiększa energię seksualną i atrakcyjność, leczy oziębłość u kobiet i zwiększa libido.

Zgodnie ze starożytną indyjską tradycją shatavari promuje rozwój miłości i oddania.

– jako lek na niepłodność, aktywuje jaja i zwiększa ich zdolność do zapłodnienia,

– na ból i skurcze podczas miesiączki ze względu na jego właściwości przeciwskurczowe i łagodzące, normalizuje cykl miesięczny,

– w celu zrównoważenia żeńskiego układu hormonalnego i zapobiegania rozwojowi wielu chorób kobiecych i wzrostu guza,

– po operacji usunięcia macicy i menopauzy, ponieważ zawiera dużą liczbę naturalnych analogów żeńskich hormonów płciowych,

– aby zapobiec poronieniu,

– w leczeniu impotencji i stanów zapalnych męskich narządów płciowych,

– jako środek antyseptyczny oczyszcza błony śluzowe żeńskich narządów płciowych,

– w celu zwiększenia wydzielania mleka matki,

– jako środek moczopędny, przeciwbakteryjny i zmiękczający, pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego i kamicy moczowej,

– jako środek przeciwbakteryjny oczyszcza krew,

– jako środek przeciwzapalny stosowany jest również w przeziębieniach oraz w przypadku przedłużających się i przedłużających się stanów gorączkowych,

– jako środek zmiękczający błony śluzowe płuc, nerek i narządów płciowych,

– w leczeniu zapalenia żołądka i wrzodów żołądka,

– do leczenia wrzodów i ran, jako środek ściągający,

– w leczeniu biegunki i czerwonki, ponieważ ułatwia ona pragnienie i zatrzymuje płyn w organizmie,

– ze skurczami mięśni, ze sztywnością szyi i stawów,

– jako środek tonizujący dla organizmu i układu nerwowego, dodaje witalności osłabionemu ciału, leczy epilepsję i histerię,

– w celu normalizacji równowagi wodno-lipidowej w ciele,

– z niedokrwistością,

– z opryszczką, w tym narządów płciowych,

– jako środek antyseptyczny, leczy wiele chorób skóry,

– pomaga w krwawieniu, jako środek ściągający,

– jako narzędzie o doskonałych właściwościach odżywczych,

– jako środek zmiękczający i uspokajający serce, zmniejsza tętno,

– aby obniżyć ciśnienie krwi, zwiększyć stężenie hemoglobiny,

– o podwyższonej kwasowości,

– poprawa widzenia, zwiększenie ostrości wzroku,

– z hemoroidami,

– w celu ochrony wątroby.

Shatavari jest stosowany w postaci proszku, pasty, oleju lub bulionu i często jest zmywany ciepłym mlekiem lub ciepłą wodą, do której można dodać miód lub ghee.

W połączeniu z herbatą imbirową shatavari wywołuje miesiączkę i jest przyjmowana z opóźnieniami miesiączkowania. Aby ułatwić podawanie, jest wytwarzany w kapsułkach.

Oprócz spożycia shatavari jest stosowany w kosmetologii i jest ważnym składnikiem wielu ajurwedyjskich formuł piękna. Jest częścią różnych kosmetyków – kremów do twarzy i ciała, toników, mleka, balsamów, olejków, masek, produktów do włosów – przede wszystkim jako silny przeciwutleniacz, który spowalnia starzenie się skóry, a także jako środek oczyszczający krew. Odpowiedni dla wszystkich rodzajów skóry i włosów.

Shatavari gotowane w oleju od dawna stosuje się w Indiach w leczeniu chorób skóry. 

 

 

opr: jeremiasz o.

Źródło: zenslim.ru