Olejek bergamotowy

Olejek eteryczny z bergamotki nadaje cytrusową świeżość z lekkim korzenno-balsamicznym odcieniem. Olejek bergamotowy tonizuje, pobudza i poprawia samopoczucie. Jest używany do depresji, złego samopoczucia. Przywraca do życia najbardziej beznadziejnych pesymistów, wyzwala i pomaga rozkwitać uśmiechami.

 

 

 

Efekt kosmetyczny oleju bergamotowego zależy od jego właściwości bakteriobójczych, przeciwzapalnych i tonicznych. Przydaje się do problematycznej skóry młodzieńczej, do leczenia trądziku i innych problemów. Bergamot sprawia, że ​​skóra tłusta i mieszana jest czystsza i świeższa, tonizuje, zacieśnia pory, wyrównuje kolor pigmentów. Olejek bergamotowy ma działanie przeciwbakteryjne i tonizujące. Jest stosowany w leczeniu i zapobieganiu podrażnieniom skóry trądzikowej i infekcyjnej.

Olej ten jest w stanie zwęzić pory, a nawet odcień pigmentowanych obszarów skóry. Olejek bergamotowy pomaga poradzić sobie z ciepłem. Aby to zrobić, użyj zimnych okładów na mięśnie łydek. Bergamot jest szczególnie skuteczny w leczeniu infekcji układu moczowo-płciowego: zapalenia pęcherza moczowego i zapalenia cewki moczowej, w którym gorąca kąpiel z kilkoma kroplami oleju może łagodzić stany zapalne, łagodzić skurcze i ból.

Olejek bergamotowy pobudza układ odpornościowy, zwiększa odporność organizmu na infekcje wirusowe. Bergamot jest doskonałym lekarstwem na opryszczkę: ledwo zaznaczone zaczerwienienia należy smarować czystym olejem co 3 godziny. Przeciwwskazania. Nie należy używać bezpośrednio przed wyjściem na słońce lub w solarium. Nie używać w czasie ciąży. Używanie może powodować podrażnienie u osób o wrażliwej skórze i o indywidualnej nietolerancji.

 

oprac: jeremiasz o.