Wetiweria pachnąca – olejek

Wetiweria pachnąca (Chrysopogon zizanioides) to gatunek trawy pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Wetyweria ma właściwości antyseptyczne (przeciwdrobnoustrojowe). Wykorzystywana do produkcji olejków eterycznych stosowanych w przemyśle perfumeryjnym.

 

 

 

 

Olejek z Wetiwerii stosuje się w przypadku zapalenia stawów, reumatyzmu, stresu, jadłowstrętu, utraty apetytu. Olejek eteryczny z Wetiwerii służy też do przywracania elastyczności i jędrności skóry, gdyż eliminuje napięcie, depresję, przywraca aktywność emocjonalną.

 

Jest wskazany w przypadku bezsenności lub zwiększonej senności. Erotyczny stymulant skuteczny w zmniejszaniu potencji i oziębłości. Olej z Wetiwerii stosowany jest w bólach reumatycznych i mięśniowych. Aby zmiękczyć specyficzny aromat olejku z wetiwerii (jest ziemisty, dymny i pikantny), można go mieszać z bergamotą, geranium, ylang-ylang i drzewem sandałowym.

 

Zapach olejku z Wetywerii: ziemisty, dymny i pikantny.

 

Dawkowanie:

  1. Kąpiele: 3- 5 kropli oleju
  2. Masaż: 7- 9 kropli na 10 gramów oleju transportowego
  3. Inchalacja: 10 kropli
  4. Lampa aromatyczna: 3-5 kropli
  5. Wzbogacenie kosmetyków: 3 krople na łyżeczkę bazy.

 

Przeciwwskazania:

Reakcje alergiczne na ten olejek eteryczny.

 

 

opr: jeremiasz o.

Zródło: zagraniczne domeny publiczne