Szarłat wyniosły – Amarantowy olej

Szarłat wyniosły – (Amaranthus cruentus)  to szeroko rozpowszechniona roślina jednoroczna z gęstymi kwiatostanami-wiechami mająca właściwości lecznicze a posiada je olej amarantowy, którego korzyści i szkody są od dawna znane. Olej zawiera dużo składników mineralnych, witamin i kwasów tłuszczowych.

 

 

 

Zdrowe właściwości amarantowego oleju od dawna są znane ludziom. Zawiera on substancję przeciwnowotworową skwalen i zestaw niezbędnych aminokwasów. Wiele można powiedzieć o oleju amarantowym: użycie i szkodliwość dla ludzkiego ciała, właściwości lecznicze, zawartość kalorii, zawartość witamin i kwasów tłuszczowych.

Olej uzyskiwany jest z małych ziaren o barwie ciemnobrązowej metodą prasowania na zimno. Biologicznie cenny olej amarantowy jest w 100% naturalny.

Zasady przechowywania są proste: temperatura otoczenia wynosi do + 25 ° C, pojemnik jest szczelnie zamknięty, nie ma dostępu do światła i wilgoci. Olej amarantowy, którego zalety i szkody są dobrze zbadane stanie się bezużyteczny po 30 dniach od napoczęcia opakowania.

Amarant może służyć jako składnik witamin i białek w żywieniu dietetycznym i wegetariańskim. W codziennej diecie do zup i zapiekanek, sałatek i omletów dodaje się użyteczny olej. Amarantowy olej o orzechowym smaku ma przyjemny zapach, jest smażony i duszony.

Olej amarantowy: właściwości, skład

Liście amarantu są bogate w witaminę C, magnez i białka. Podobnie jak w wiechach w oleju amarantowym występuje dużo kwasu linolowego (nie mniej niż 50%), witamina E występuje w formie tokotrienolu. Ta rzadka postać zwiększa jej zdolność antyoksydacyjną.

Co też nie zawiera olej amarantowy!!! Korzyści i szkody (pierwsze przeważają) wynikają z jego różnorodnego składu. Do 9% fosfolipidów, kwasów żółciowych, kwas arachidonowy, linolenowego, kwasu pantotenowego, kwasu oleinowego i palmitoleinowy, karotenoidy, fitosterole, tiamina i witamina D i pirydoksyny, ryboflawiny, niacyny, odpowiednik choliny, magnezu, wapnia i żelaza. W dużych ilościach olej zawiera potas, fosfor, miedź. 100 gramów oleju amarantowego ma wartość kaloryczną 736 kcal. Białka i węglowodany w oleju – 0 gram tłuszcz – 81,8 gram.

Skwalen w składzie oleju amarantowego

Skwalen w znacznych ilościach (od 0,2 do 1%) występuje w odmianach elitarnych z oliwek i oleju lnianego ale amarant znacznie przewyższa je pod względem zawartości tej substancji (8%). Skwalen jest źródłem syntezy steroidów i triterpenów, bierze udział w procesie nasycania tkanek organizmu tlenem, ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwnowotworowe, zwiększa odporność na wirusy, bakterie i infekcje grzybicze. Skwalen jest częścią wielu suplementów diety i elitarnych kosmetyków.

Wskazania i przeciwwskazania

Lecznicze właściwości produktu takie jak olej amarantowy, korzyści i szkody, a także przeciwwskazania do stosowania są szczegółowo opisane w książkach dotyczących medycyny tradycyjnej.

Zaleca się stosowanie oleju amarantowego w chorobach układu krążenia, zapaleniu okrężnicy, wrzodzie żołądka, wirusowym zapaleniu wątroby, niedokrwistości, chorobach jamy ustnej, otyłości, zakażeniach, cukrzycy, zaburzeniach nerwowych. Olej amarantowy skutecznie pomaga w leczeniu oparzeń, ran, suchego wyprysku i łuszczycy.

Szkody olej amarantowy może przynieść tylko w bardzo rzadkich przypadkach. Jego stosowanie jest przeciwwskazane w kamicy żółciowej i kamicy, ostre i przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie trzustki.

Olej amarantowy sprzedawany jest w aptekach i sklepach internetowych ale można go samemu przygotować.

 

opr. jeremiasz o.

Zródło: acikgunluk.net